Zadavatel: Obec Bojanovice

Odpovědný vedoucí: Ing. Lubomír Macek, CSc., MBA. Autorizovaný inženýr pro vodohospodářské stavby, ČKAIT - 0005423            

Datum: 01 / 2011

Se stavbou vodovodních větví v obci Malá Lečice se správním centrem v obci Bojanovice se začalo kolem roku 1942, kdy byly vybudovány vodovodní řady B1, B2 a B3. Potrubí z této etapy výstavby je ocelové s průměrem 6/4“ mm. Kolem roku 1970 je na pozemku č. 86 v k. ú. Malá Lečice vybudována kopaná studna jako zdroj pitné vody pro obec. V letech 1976 až 1980 se vodovodní síť rozšířila o nové řady materiálu PE. Průměr potrubí řadu A je 90 mm a průměr řadů C1 a C2 je 80 mm.Malá_Lečice.png

V obci se v posledních letech potýkali s nedostatečnou kvalitou čerpané vody. Stará kopaná studna se nachází v těsné blízkosti rybníka, proto existuje velká pravděpodobnost dotování studny právě z průsaku rybníka. Neuspokojivý stav stávajícího zdroje vedlo obec k zadání hydrogeologického průzkumu odvrtáním průzkumného vrtu na pozemku parc. č. 58. V roku 2009 byl vyvrtaný průzkumný vrt upravený na vrtanou studnu. Nová vrtaná studna by měla sloužit jako primární zdroj pro zásobování obce pitnou vodou. Stará studna se bude využívat jako doplňkový zdroj v nejvytíženějších obdobích. Poslední změny se dotkly úpravny vody ve vodárenském domku. Byla přeorganizována a doplněná technologie úpravy čerpané vody o nové filtrační zařízení a tlakovou nádobu.

Zásobování obyvatelů pitnou vodou z veřejného vodovodu obce Malá Lečice je ovlivňováno kvalitativními i kvantitativními nedostatky. Jak bylo zmíněno výše, kvalita vody ve staré kopané studni je nedostatečná. Po napojení vodovodní sítě na novou vrtanou studnu se problémům s kvalitou vody zamezit nepodařilo. Čerpání z nového vrtu je neustálené. Proto se při krátkodobých odběrech vody průtok z vrtu neustálí a nepročistí od kalu ze sedimentů. Tato zakalená voda se dostává rozvodným potrubím až ke koncovým odběratelům.

Kvantitativní nedostatky při zásobování pitnou vodou se projevují omezeným tlakem vodního sloupce v nejvyšších místech sítě. Jedná se o severozápadní větev vodovodu (obr. 1 a obr. 2). Podle vyjádření dotčených místních obyvatel je tento jev zcela běžný během odpoledních hodin při současném odběru v níže položených částech sítě.

Cílem studie posouzení vodovodní sítě v obci Malá Lečice je:

  • identifikace a analýza problému se zásobováním pitnou vodou
  • návrh opatření pro zlepšení stávající situace
  • podklad pro další projektovou a rekonstrukční činnost

Studie vychází z dokumentace „Obecní vodovod – Malá Lečice – zakreslení skutečného stavu“, ze štítkových charakteristik strojního vybavení vodárenského domku a z technické specifikace čerpadel. Dále čerpá z ročních údajů fakturace vodného. Důležitými podklady jsou data zjištěná a změřená při terénním průzkumu lokality a v neposlední řadě informace z ústního podání místních obyvatel.

Na obr. 1 je znázorněná vodovodní síť v obci Malá Lečice s rozlišenými materiály a průměry potrubí
vodovodní_síť_v_obci_Malá_Lečice.png

Obr. 1 – Přehledná situace vodovodní sítě Malá Lečice

Obr. 2 znázorňuje výškové rozložení sítě ve směru od vodárenského domku přes řad A až po nejvýše položenou severozápadní větev vodovodu na řadě B1. Nejvýše položené místo sítě se nachází na pozemku č. 18 s odběrným místem na prvním podlaží domu s kótou 291,4 m n. m.


Podélný_profil_vodovodu.jpg

Obr. 2 – Podélný profil vodovodu od vodárny k řadu XXX na severu obce, k místům s nedostatečnými tlaky u odběratelů