Zadavatel:Umwelt Büro GmbH Vogtland, Weischlitz

Datum: 03 / 2005

Vypracoval: Jitka Jirsáková

Vedení projektu: Ing. Lubomír Macek, CSc. Autorizovaný inženýr pro vodohospodářské stavby ČKAIT 0005423

Spolupracovníci: Ing. Aleš Fidler

Hydrologická_bilance_povodí_Bílého_Halštrova_a_Slatinného_potoka.pngTato práce navazuje na projekt Grenzüberschreitender Schutz der Heil- und Mineralquellen im Vogtland in Sachsen und Westböhmen“ zpracovanou v roce 2001 a soustřeďuje se na sestavení základní vodohospodářské bilance v oblasti. Cílem práce je využití nástrojů GIS, přesněji programu IDRISI Kilimanjaro k porovnání k již existující bilanci z roku 2001. Kvůli objektivitě práce budou zachována stejná vstupní data, identická s projektem Grenzüberschreitender Schutz der Heil- und Mineralquellen im Vogtland in Sachsen und Westböhmen“.

Zpracovávány jsou v této práci dvě povodí – povodí Bílého Halštrova (krystalinikum) se závěrným profilem na státních hranicích a povodí Slatinného potoka. Povodí Slatinného potoka bylo, vzhledem k odlišnému charakteru, rozděleno na dvě části – horní Slatinka až po soutok s Hazlovským potokem, a dolní Slatinka (Chebská pánev) mezi tímto soutokem a ústím Slatinky do Ohře.

Povodí Slatinného potoka a Bílého Halštrova leží severozápadně od Chebu v dolní části Ašského výběžku. Jde o dvě sousední povodí ze kterých voda odtéká téměř opačným směrem. Významnými místy ve zdejší oblasti jsou saské lázně Bad Elster  a Františkovy Lázně se zdroji přírodních minerálních a léčivých vod, které si zasluhujících ochranu. Město Aš ležící nejvýše tvoří  jakousi část rozvodí mezi povodími.  (Viz obr.1.1)

Vymezení_zájmového_území_v_rámci_ČR__povodí_Slatinky_a_Bílého_Halštrova.png