Posouzení imisních parametrů odlehčovacích komor dle požadavků ČSN 75 6262 Odlehčovací komory

Ve většině našich měst a obcích slouží jednotná kanalizační síť k odvádění splašků a zároveň k odvádění srážkových vod. Díky tomu je urbanizované území dobře odvodňované a i po velkých deštích brzo bez vody. Dobrou funkci jednotné kanalizace zajišťují odlehčovací komory, které za velkých dešťů velkou část srážkových vod odlehčují do recipientu. Toto řešení pomáhá snižovat celkové investiční náklady na výstavbu dešťového odvodnění.

Při návrhu nových a rekonstrukci stávajících odlehčovacích komor postupujeme tak, abychom splnili emisní kritéria – poměr ředění, a imisní parametry.

Odlehčení vody z odlehčovacích komor do recipientu může mít negativní vliv na jeho přírodní stav. Norma ČSN 75 6262 Odlehčovací komory to řeší posouzením imisních kritérií. Jedná se o hydraulický stres v korytě pod místem odlehčení, akutní toxicitu amoniaku, nerozpuštěné látky a rozpuštěný kyslík. Pro tyto parametry norma udává postup jejich testování. Splnění těchto parametrů znamená, že akvatický ekosystém není příliš negativně ovlivněn odlehčovanou vodou a je zajištěno přežití vodních organismů v toku pod odlehčovací komorou.

AQMI OK imise 1 graf odtokuAQMI OK imise 0 hektar vzorový

Pro malé povodí do 10 000 obyvatel norma umožňuje používat tradiční starší racionální metody, pro větší povodí pak doporučuje použít hydrodynamické simulační modelování. Naše zkušenosti z nedávného posuzování odlehčovací komory, kterou jsme zároveň projektovali, ukazují, že použití racionálních metod není vhodné ani u tzv. malých povodí. Použití racionálních metod vede k obtížnému splnění jednotlivých parametrů, a vyvolá vysokou investiční náročnost na jejich plnění. Proto i pro malá povodí doporučujeme pracovat s hydrodynamickým simulačním modelem, což přinese údaje bližší realitě a díky tomu i navržená opatření nejsou zbytečně předimenzovaná.

Součástí hydrodynamického simulačního modelu mohou být kvantitativní parametry – průtoky, rychlosti, hladiny v potrubí a kvalitativní parametry – parametry kvality vody.

Posouzení imisních parametrů může přinést jistotu v tom, že odlehčovací komory jsou správně navrženy a fungují správně, v opačném případě je provést opatření ke zlepšení jejich funkce. Ta opatření mohou spočívat v prostém zvýšení přelivné hrany, přes budování retenční nádrže, zkapacitnění kanalizace pod odlehčovací komorou až po opatření v povodí. Opatření v povodí znamená zvýšení retence nebo tam, kde je to možné, zvýšení podílu vsakování srážkových vod.

Pokud budete potřebovat, můžeme vám pomoci posoudit imisní parametry odlehčovacích komor na jednotné kanalizaci a navrhnout taková opatření v povodí, na odlehčovací komoře nebo na následné kanalizaci, které vám pomohou tyto imisní parametry splnit.

Využijte našich dlouholetých zkušeností s hydrodynamickým simulačním modelováním dešťových a jednotných kanalizací. Ve své práci využíváme vlastní program SiteFlow ®, který pro simulační výpočty trubní kanalizace a otevřených kanálů používá Storm Water Management Model.

Na obrázku vidíte vzorek typů povrchů, odlehčované množství p restování akutní toxicity amoniaku a průběh hladin v kmenové stoce při testovacím blokovém dešti s intenzitou 128 l/s/ha a dobou trvání 15 minut.

AQMI OK imise 2 podélný profil

video návod najdete zde:podélný profil video