Zadavatel: Vodohospodářská společnost Dobříš spol. s r.o. Jiráskova 656, Dobříš 263 01

Datum:  01 / 2005

Vypracoval:  Ing. Lubomír Macek, CSc. Autorizovaný inženýr pro vodohospodářské stavby, ČKAIT 0005423.


Každodenní potřeba používání pasportu pro provozování vodovodních a kanalizačních systémů přináší nároky na systém archivace a přístupu ke grafické podobě i jeho obsahu. Pro evidenci a správu majetku se jedná o klíčové podklady. Používání digitální formy dat dává značné možnosti pro zjednodušení a zrychlení práce. Jakýkoliv úsek může dostat buďto pracovní četa nebo může být vydán jako součást vyjádření k existenci inženýrských sítí v zájmovém území.

Pasport kanalizace v Dobříši byl do dnešního dne udržován pouze v zákresech v papírových mapách. Tato forma evidence přinášela značná rizika, zvláště protože existovala pouze v jedné kopii. V rámci prací prováděných firmou Aquion s.r.o. byly všechny stávající mapy naskenovány a budou nyní již vedeny jako archivní historický materiál.

Přes jasné zlepšení stavu provedením digitalizace je potřeba považovat obsahu pasportu za podléhající neustálým změnám. Je zřejmé, že v podkladových mapách bylo mnoho nejasných a sporných míst. Kvalita dat v digitalizovaném pasportu je přímo odpovídající kvalitě podkladů.

Cílem práce bylo pořízení digitálního pasportu kanalizace, jehož by bylo možno využívat jak pro zkvalitnění a zefektivnění správy kanalizační sítě, tak pro zrychlení a zjednodušení služeb zákazníkům. Jako zdroj informací sloužily zákresy kanalizace v mapových podkladech a konzultace s provozovatelem. Dílo vzniká pro potřeby MÚ Dobříš a provozovatele VHS Dobříš spol. s r.o. Formát pro vytvořená data byl shodný s pasportizací vodovodu pro použití v programu AutodeskMap a SiteFlow.

kanalizace_města_Dobříš.png