Zadavatel: Mnichovice

Zodpovědný vedoucí: Ing. Lubomír Macek, CSc., MBA. Autorizovaný inženýr pro vodohospodářské stavby, ČKAIT - 0005423

Datum: 06 / 2014

Vypracovali: Ing. Ján Škripko, Ing. Kateřina Půstová


Povodňový plán je základním dokumentem ochrany Správního území města před povodněmi a pro řízení zabezpečovacích a záchranných opatření v době povodně. Navazuje na vyšší povodňový plán ORP města Říčany, jako úřadu III. st. Obsahuje způsob získávání informací o nebezpečí povodně, vývoji povodně, organizaci zabezpečovacích a záchranných prací. Dále obsahuje způsob včasné aktivizace hlídkové služby a pracovních čet pro zabezpečovací práce ve Správním území, jakož i o možnostech vyžádání spolupráce povodňových orgánu a dalších účastníku povodňové ochrany.

Opatření na ochranu před povodněmi jsou na návrhovou povodeň Q100H100. V situaci, kdy povodeň přesáhne tuto hranici, přechází řízení na integrovaný záchranný systém, respektive hasičský záchranný sbor jakožto jeho složku. Činnost je určená Krizovým plánem ve smyslu zák. 239/2000 Sb., a 241/2000 Sb. v platném znění.

Limity jednotlivých stupňů povodňové aktivity (SPA) pro město Mnichovice jsou stanoveny podle zkušeností a s ohledem na nepříznivé průtokové poměry mostu ve městě. Činnost při jednotlivých SPA je předepsána v oddíle 2 Organizační část.

Zpracovatelem čár Qn záplavového území v inundaci potoka Mnichovka, ze srpna 2011, je Ing. Pavel Filip (Povodí Vltavy s.p.). Čáry Q100 pro přítoky Struhařovský potok, potok Křivánek a Myšlinský potok jsou převzaty z povodňového plánu z r. 2006, který sestavil Jaroslav Mucha.

 Mnichovice.png