Zadavatel posudku: Obec Hřibojedy
Zpracoval: Ing. Lubomír Macek, CSc., MBA. Autorizovaný inženýr pro vodohospodářské stavby a krajinné inženýrství ČKAIT 5423
Datum zpracování: 11/2020


Skupinový vodovod Litíč – Hřibojedy - Libotov nemá vlastní zdroj. Přes vodovod v Litíči je napojen na vodovodní systém Velichovek, zdrojem kterého je vrtaná studna MS-10C na katastru Hustířan. Vrt byl vybudován v roce 1984, je hluboký 64 m a jeho využitelná vydatnost je cca 7,2 l/s.
Skupinový vodovod je tvořen kaskádou ATS stanic, kdy do nejnižší části Litíče, místní části Nouzov natéká voda gravitačně z velichovského vodojemu Na Třešňovce, což je věžový vodojem o objemu 1 x 150 m3 (344,5/341,5 m n. m.). Před Litíčí zvyšuje tlak první AT stanice, před Hřibojedy druhá a před Libotovem třetí.
Vzhledem k omezené kapacitě ATS stanic dodávka vody funguje pouze pokud je zajištěna dodávka elektrické energie, v případek jejího výpadku dochází k okamžitému přerušení dodávky vody do nejvyšších částí a k může docházet k postupnému zavzdušnění vodovodu. Díky této omezené kapacitě není možné provádět proplachy řadů, aniž by docházelo ke strhnutí tlaku. Také v případě velkého odběru, jako může být napouštění bazénu nebo porucha za domovním vodoměrem, dochází k problémům s dodávkou vody.

Rozšíření_vodovodní_infrastruktury_v_obci_Hřibojedy.png